Translate

søndag 19. desember 2010

Åkrehamn

I dag har jeg rett og slett lyst til å skriv noen linjer om mitt kjære hjemsted Åkrehamn. Vest i havet, ytterst mot nordsjøen ligger Åkrehamn. Ved de fantastiske sandstrendene og svabergene på vestsiden av Karmøy har det bodd folk fra urgamle tider. 
Åkrehamn er skapt av fiskere, bønder og sjøfolk i mange generasjoner. Min bestefar var fisker. Han hadde en sjark som han dro ut med, og hadde ofte med seg min far eller noen av de andre sønnene sine. Min far reiste "til sjøs" som 13 åring. Da var det ikke noen ordning med 2 uker på, og 4 uker av. De kunne være borte i kanskje i 2 år av gangen. Pengene de tjente sendte de ofte hjem til familien.

 Gamle Åkra kommune var i sin tid landets største fiskerikommune og ennå har vi et aktivt fiskerimiljø her. Fra det gamle havneområde med idylliske små trehus, går fremdeles sjarkfiskerne ut til fiskefeltene hver morgen. Fiskerne leverer fangsten i havna senere på dagen, og de fleste dager kan en kjøpe fersk fisk, reker eller krabbe i havna. 

2 kommentarer:

 1. Er det noen som vet hvordan man må gå frem om man vil starte som sjark fisker ? hvordan få de rette kvotene ? tips til annet fiskeri ? , hvilken båt er det greiest å starte med , hvilken pris kan man ta for de forskjellige fiskesortene?
  Hvordan få kvote på Kingcrab i nord ?
  :) Takker for svar , håper det finnes noen drevene fiskere der ute som kan svare på dette

  SvarSlett
 2. Hei!
  Her klarer jeg dessverre ikke å hjelpe deg. Det eneste tipset jeg kan gi er at du sjekker ut sidene til Fiskeri- og kystdepartementet på Internett . Der vil jeg tro du kan finne en del informasjon . Lykke til! :)

  SvarSlett